Vijetnamski izvoznici drvenih proizvoda suočavaju se sa mnogim teškoćama.

September 20, 2023
Izvor:
ITTO/Fordaq
Posjeta:
19
  • text size

Trgovina drveta i drvenih proizvoda u Vijetnamu se ne očekuje da će se povećati dok se globalna ekonomija ne vrati na rastu i potražnja potrošača na glavnim tržištima ne oporavi. U pogledu oblačne situacije, vijetnamski procesori i trgovci drveta predviđaju bolje trendove krajem 2023. - početkom 2024. godine kada će inflacija koja vlada u mnogim ekonomijama biti kontrolisana i konflikt Rusije i Ukrajine možda završiti.

Na vrhu ukupnog izvoza u prva 4 meseca 2023. bile su drvene stolice sa vrednošću izvoza od 831,5 miliona dolara, što je bilo manje za 32% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, zatim drveni čipovi 691,7 miliona dolara, povećanje od 2%; namještaj za dnevni boravak 644,4 miliona dolara, manje za 43%; drveni bazni i paneli i podovi, 501,6 miliona dolara, manje za 28%; spavaći namještaj, 478,8 miliona dolara, manje za 33%.

Izvoz drveta u Vijetnamu je pao u prvih pet meseci

Izvoz drveta i drvenih proizvoda nastavio je da pada u ranim 2023. godinama sa vrednošću izvoza od 5,1 milijarde dolara, što je bilo manje za 27% u odnosu na godinu dana ranije.

Prema Ministarstvu industrije i trgovine, samo maj je vidio da vrednost izvoza drveta i drvenih proizvoda iznosi oko 1,2 milijarde dolara, što je bilo za 10% više u odnosu na april, ali za 14% manje u odnosu na maj 2022. godine.

Najznačajnije je to da je izvoz drvenih proizvoda u maju dostigao US$801 miliona, što je bilo za 3% više u odnosu na mesec dana ranije, ali za 16% manje u odnosu na isti mesec prošle godine. Drveni namještaj je predstavljao glavni izvozni proizvod koji je činio 60% ukupnog izvoza drveta i drvenih proizvoda.

Tokom perioda januar do maja, vrednost izvoza drvenog namještaja se značajno smanjila za 38% u odnosu na isto razdoblje prošle godine zbog usporavanja globalne potražnje. Visoka inflacija širom sveta je prisilila potrošače da štede svoje troškove kako bi smanjili potražnju za nepotrebnim robama, poput drvenih proizvoda.

Ti faktori su doveli do pada vrednosti izvoza drveta i drvenih proizvoda tokom pregledanog perioda.

"Ova vest je automatski prevedena sa engleskog. Da biste videli originalni članak, molimo kliknite ovde."