Sud međunarodne trgovine se suočava sa bitkom na granici Kanade/SAD-a oko drveta.

September 25, 2023
Izvor:
ITTO/Fordaq
Posjeta:
27
  • text size

Kanada širi svoje protivljenje najnovijoj odluci SAD da nastavi da naplaćuje carine na kanadsku meku drvenu građu. Trgovinski ministar Marija Ng kaže da Kanada pokreće izazove prema Sporazumu o slobodnoj trgovini Severne Amerike kao i pred sudom za međunarodnu trgovinu SAD.

Ottawa je tražila pravnu reviziju odluke Službe za trgovinu iz jula, koja je donela skromno olakšanje, ali je zadržala ukupnu carinsku stopu na 7,99%. Ng kaže da Kanada ostaje otvorena za pregovore o rešenju za ovaj decenijski spor, koji ona naziva „nepravednim, nepoštenim i nezakonitim“, dok istovremeno tvrdi da povećava troškove stanovanja.

Ona ponovo poziva američku trgovinsku predstavnicu Katerin Tai da sedne i pregovara o rešenju za ovaj decenijski spor. Takav dogovor bi bio izazovan, budući da SAD ima problem sa dugogodišnjim regulatornim sistemom u Kanadi koji, prema njima, stavlja američke proizvođače u nezgodan položaj.

„Sjedinjene Države su otvorene za rešavanje naših razlika sa Kanadom u vezi sa mekom drvenom građom kako bi se osigurala ravnopravna igrališta za američko preduzeće“, rekao je američki ambasador u Kanadi Džejvid Kojen. „Američki trgovinski zvaničnici su Kanadi izrazili našu posvećenost postizanju dogovora ako Kanada reši osnovne političke probleme u vezi sa subvencionisanjem i fer konkurencijom.“ Ng će odlučiti da Kanada preda najnoviju američku anti-dumpinšku odluku Sudu za međunarodnu trgovinu SAD.

U saopštenju, Koalicija za drvo SAD je izjavila da gleda da predavanje spora sudu kao „dobrodošlo promenu“ u pristupu Kanade u trgovinskom slučaju, budući da se oni tradicionalno zalažu za zahtev za panel Ujedinjenih Nacija-Meksiko-Kanada (USMCA) za njihove žalbe.

Ova vest je prevedena automatski sa engleskog. Da biste videli originalni članak, molimo kliknite ovde.