Istraživanje poslovanja Fordaq-a otkrilo različite trendove u globalnoj drvnoj industriji

Izvor:
Fordaq
Posjeta:
68
  • text size

Fordaq je objavio rezultate svoje ankete o poslovnom raspoloženju, koju je sprovela od 15. septembra 2023. do 5. oktobra 2023. godine među svojim članovima širom sveta.

Na prvo pitanje "da li su vam prihodi porasli u prvoj polovini 2023. godine u odnosu na isti period 2022. godine", odgovorilo je 68% kompanija ne. U većini Evrope, Rusije, Kine, Jugoistočne Azije, Brazila i Sjeverne Amerike većina kompanija je izvestila o padu prihoda u prvoj polovini 2023. godine. Sa druge strane, većina kompanija u Španiji, Ukrajini, Australiji, Indiji, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Centralnoj Aziji, Africi i Južnoj Americi (osim Brazila) izvestila je o rastu prihoda.

Na drugo pitanje "Da li bi rekli da je ekonomska sredina povoljnija za vaš posao", odgovorilo je 66% kompanija ne. Opet je raspoloženje u većini Evrope, Rusije, Kine, Brazila i Sjeverne Amerike bilo negativno. Ovoj grupi se u drugoj polovini 2023. godine pridružila Španija, Ukrajina i Saudijska Arabija/UAE gde je poslovno raspoloženje pogoršano. Većina kompanija u Australiji, Indiji, Pakistanu, Turskoj, Centralnoj Aziji, Vijetnamu, Africi i Južnoj Americi (osim Brazila) izvestila je o poboljšanju poslovnog raspoloženja u drugoj polovini 2023. godine. Odgovori na ovo pitanje uglavnom se slažu sa povratnim informacijama koje dobijamo od kompanija koje koriste Fordaq i sa poslovnim indikatorima. Teškoće u Sjevernoj Americi, Kini i Evropi su dobro poznate, ali postoje svetla tačka u drugim regionima. Na primer, Turska ima koristi od jeftinog ruskog snabdevanja, ali i od snage u svojim tradicionalnim izvoznim tržištima u Centralnoj Aziji, Severnoj Africi i Bliskom istoku. Indijska ekonomija ostaje jaka, a uvoznici su uglavnom pozitivni. Vijetnam bilježi poboljšanje jer tržišta izvoza ponovo pune zalihe.  

Na treće pitanje "Da li očekujete rast prihoda u 2024. godini", 64% kompanija je odgovorilo da. Zemlje u kojima je većina kompanija odgovorila ne na ovo pitanje bile su: Australija, Izrael, Rumunija, Portugal, Francuska, Belgija, Holandija, Slovačka, Nemačka i Švajcarska.

Ova vest je prevedena automatski sa engleskog jezika. Da biste videli originalni članak, molimo kliknite ovde.
Postavi komentar